palarnia kawy
cyklicznie pijących kawę ten mechanizm wydalania może prowadzić do stanu letargu i małej koncentracji, które można mieć w odczuciu po jakimś czasie po ostatnim konsumowaniu kofeiny. Dobrą wiadomością jest to, że jest sposób na zmniejszenie takich przerażających symptomów odstawienia. Sposób na uniknięcie tych objawów odstawienia ma coś podobnego z szybkością, z jaką organizm może wypłukać kofeinę z organizmu. Może zależeć to od takich czynników , jak wzrost, waga i tak dalej ( na przykład - kofeina to całkiem inne działanie , gdy w organizmie jest także nikotyna). Sekretem tego, aby kawa działała dla Ciebie , jest skorzystanie z czegoś znanego jako prawo półtrwania kofeiny, które jest ustalane jako ilość czasu, której organizm potrzebuje , aby usunąć połowę ilości kofeiny z organizmu. Przeanalizuj to , kiedy jest przez Ciebie odwiedzana palarnia kawy - bo przeważnie dorosły człowiek wymaga gdzieś tak 6 godzin, aby wypłukać połowę ilości kofeiny. Zatem sztuczka może się wiązać z tym , aby uzupełnić minimum 80 mg kofeiny, co odpowiada filiżance kawy po około 48 godzinach - jeśli planujesz uniknąć niepokoju i negatywnych skutków kawy. Możesz generalnie mieć nawet podwójne espresso tudzież filtr syfonowy, jeśli chcesz , aby liczył się okres półtrwania. Proste , prawda ? Pamiętaj jednak, że ma znaczenie miejsce, w którym pijesz. Jakość użytych ziaren kawy, jakość parzenia i dawka kofeiny mają ważną funkcję w skutecznym funkcjonowaniu tej sztuczki – zatem nie może być to obojętnie jaka palarnia kawy. Aby Ci to jak najłatwiej wyjaśnić , mamy listę spisu rzeczy , na które trzeba patrzeć , jeżeli chcesz uzyskać jak największą koncentrację przy użyciu kofeiny ( inaczej koncentracji w postaci płynnej). Oczywiście spójrz na dokładnie , co do zagwarantowania ma wyszukana przez Ciebie palarnia kawy i wybieraj ziarna kawy jednego pochodzenia, ponieważ w ten sposób zrozumiesz , skąd bierze się Twoja kawa. Wszelkie specjalne ziarna kawy jednorodnej posiadają wyraźnie wyznaczony kraj pochodzenia na kartonie ( sprawdź też same etykiety ). Ale jeśli jednak nie masz pewności , podpytaj co zapewnia palarnia kawy – renomowana na pewno chętnie Cię poinformuje skąd pochodzą ziarna kawy. Najlepiej jest w tym momencie , gdy ziarna kawy są palone w lokalnej palarni. Podpytaj lokalnego baristę o różne możliwości parzenia i ilość kofeiny. Jeśli brakuje Ci przekonania , od czego zacząć. Tyle można wyjaśnić o paleniu kawy. Dlatego dobra palarnia kawy chętnie dzieli się faktami w tamcie palenia, o których warto wiedzieć. Po rozpoczęciu palenia ziarno kawy obejmuje 10 procent wilgoci. Po upieczeniu zmniejsza się do mniej więcej 1 tudzież 2 procent.
Opracowano przez: Olek
